TURTLE-5K Event

Fontys ICT

Het TURTLE-5K event ter afsluiting van de minor Embedded Systems

Op donderdag 21 januari 2016 werd er een afsluitende bijeenkomst van de minor Embedded Systems georganiseerd: het Turtle-5K event. Initiatiefnemer was Wim Hendriksen, van het lectoraat Embedded Systems. Een groep van 12 minor-studenten zijn een half jaar bezig geweest met de basis voor de software van de Turtle-5K robot. "Studenten wilden heel graag laten zien wat ze bereikt hebben. De andere Turtle-5K teams uit de regio, zoals VDL RobotSports en ASML Falcons hebben we ook uitgenodigd om kennis te delen met elkaar", aldus Wim Hendriksen.

Vanaf 17.00 uur was de ontvangst voor de genodigden in de open ruimte op de 3e verdieping. Om 18.00 uur werd de bijeenkomst officieel geopend. Vervolgens presenteerden de teams zich aan het publiek (Techunited, Fontys, Avans, VDL en ASML) en werden kennis en ervaring met elkaar gedeeld. Daarna was er nog een gezellige afsluiting met een borrel.

De TURTLE-5K is een nieuwe robot die wordt klaargestoomd voor de RoboCup om in de toekomst menselijke FIFA-kampioenen te verslaan. Avans Hogescholen, Fontys Hogeschool ICT en het bedrijf ICT (ICT Automatisering Nederland B.V.) hebben zich per september 2015 bij het al bestaande consortium van samenwerkende partners uit industrie en onderwijs aangesloten, dat samenwerkt aan de ontwikkeling van de nieuwe voetbalrobot.

Het consortium is in 2012 opgestart door ACE ingenieurs- & adviesbureau, VEDS Group en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) om een betaalbare voetbalrobot te ontwikkelen. Avans Hogescholen en Fontys Hogeschool ICT integreren de voetbalrobot de komende jaren verder in hun ICT- en Mechatronica-opleidingen. Het bedrijf ICT begeleidt de software-ontwikkeling.

De studenten gaan ervoor zorgen dat de TURTLE-5K-robot straks op een snelle en elegante wijze over het speelveld kan bewegen en dat de robot penalty's kan nemen. De uiteindelijke ambitie van het project is om de komende jaren een team van robots echt te leren voetballen. Sinds 1997 streeft de RoboCup-Federatie ernaar intelligente robotvoetballers te ontwikkelen, die in 2050 in staat moeten zijn de huidige menselijke FIFA-kampioenen te verslaan.

Samenwerkingen tussen opleidingen en industrie zijn van grote toegevoegde waarde voor de kwaliteit van de opleidingen. Studenten krijgen de kans via een uitdagend project in contact te komen met de industrie en de industrie kan gebruik maken van nieuwe ideeën en up-to-date kennis.

Tags: Events