Dream IT, een van de deelnemers aan de 2e editie ProjectB Sogeti
De ProjectB Challenge is een wedstrijd tussen groepen studenten in het laatste of voorlaatste jaar van hun IT-studie. Met het project worden studenten uitgedaagd om informatie technologie in te zetten om het leven van mensen met een beperking te ondersteunen of zelfs de kwaliteit van hun leven te verbeteren. De definitie van beperkt mag daarbij ruim genomen worden. Het betreft niet alleen mensen met een handicap maar ook bijvoorbeeld chronisch zieken die in hun dagelijks leven beperkt worden door hun ziekte.
Programma ProjectB
ProjectB loopt binnen het studiejaar 2015-2016. Je formeert als eerste een team van vier tot zes leden. Al brainstormend kom je tot een innovatief idee hoe IT ingezet kan worden voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Deze eerste fase liep tot en met 15 januari 2016. De voorstellen werden door een jury beoordeeld en de beste 10 gingen door naar de tweede fase. Deze periode loopt tot en met begin juni 2016.
In fase twee werken de studenten de ideeën uit tot een werkend prototype of dienst. Hierbij worden zij begeleid door twee coaches van Sogeti. De prijsuitreiking is eind juni.
Fontys Hogeschool ICT vertegenwoordigd met twee teams
Maar liefst twee teams zijn uitgekozen om deel te nemen aan deze tweede fase. Een van deze teams is Dream IT. Daisy Ambaum, 4e jaars ICT & Business student, vertelt vol enthousiasme over dit project en deelname aan ProjectB. Zij is de initiatiefnemer om deel te nemen aan dit project. "Project B is het inzetten van technologie om het leven mensen met een beperking of chronische ziekte leuker te maken. Dat klinkt misschien hard, maar zo is het wel". Volgens Daisy wordt hun team goed begeleid, "Je krijgt twee coaches van Sogeti en er zijn regelmatig intervisies waar alle teams bij elkaar komen. Ook is dit natuurlijk een mooie kans om te netwerken," aldus een enthousiaste Daisy.
Met de neus op de feiten gedrukt
In totaal zijn er 6 teams geselecteerd, waarvan 2 teams van Fontys Hogeschool ICT. De grootte van een team is gemiddeld 5 personen. Maar waarom zou je meedoen? "Ik heb zelf ervaren dat het moeilijk is als je niet alles kunt wat je wilt door een beperking. Mijn rechterarm functioneert niet goed meer. Je wordt dan echt met de neus op de feiten gedrukt. Vanuit Sogeti kwamen ze zo enthousiast hun verhaal vertellen over ProjectB, daar kon ik niet omheen. Mensen helpen met de kennis die je tijdens je studie opdoet, dat is toch geweldig!"
Siemie en Koko
Dream IT maakt een applicatie voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar. Als zij worden opgenomen in het ziekenhuis neemt deze applicatie angst weg en zorgt ervoor dat ze nog steeds kunnen spelen door middel van avonturen en spelletjes. "Ik ga niet heel er in detail treden, het moet natuurlijk wel een verrassing zijn," aldus Daisy. Siemie en Koko staan in ieder geval centraal. Siemie is een jongetje uit het ziekenhuis, Koko een papegaai. Samen met hen kun je avonturen beleven, waarbij ook social media geïntegreerd zal worden. "We hebben feedback van 24 kinderen gevraagd en hopen zo tot een goede applicatie te komen."
Kei harde concurrentie
Op de vraag of Daisy het andere team van Fontys Hogeschool ICT ziet als concurrentie of samenwerkingspartner is zij heel stellig: "Nee, dat is kei harde concurrentie. Ons project zit echter meer op het gevoel van de persoon, dat is wel een groot pluspunt voor dit project. Wij zijn zeer gedreven, maar ik denk dat alle teams dat wel zijn. Het hele project is gewoon super vet en wat we doen is gewoon heel gaaf. Dat klink misschien arrogant, maar het is wel waar. Wij gaan er echt voor de volle 100% voor." Genoeg pluspunten lijkt me dus. En wat ook niet onbelangrijk is: het is niet duur om te realiseren (als het prototype er eenmaal is).
Toekomst
En de toekomst? "We willen het echt gaan implementeren. Hoe we dat precies gaan doen moeten we nog onderzoeken. Maar we hebben nog tijd genoeg. Ook gaan we deelnemen aan de 2e voorronde van de ICTalent Awards en hopen ook met deze wedstrijd hoog te gaan eindigen."
Dream IT: succes!
Meer informatie: http://www.ontmoetsiemie.nl