WAVE, expertisecentrum voor neurodivergent talent

Fontys ICT
Talenten van neurodivergente leerlingen en studenten gaan vaak verloren omdat ze onvoldoende gezien worden. Meer dan nodig is, en daarom is Fontys nu in samenwerking met ASML een nieuw initiatief gestart onder de noemer WAVE.

Joep Houterman schiet confetti bij de kick-off van WAVE, foto: Lars Veerhoff

WAVE is een ontwikkelplek voor neurodivergent talent, waar leerlingen, studenten, docenten, studie- en loopbaanadviseurs en professionals uit het werkveld samen werken, leren en creëren. Met als doel: een passende leeromgeving of werkplek vinden voor jongeren met bijvoorbeeld autisme, ADHD, dyslexie, hoogbegaafdheid of hoogsensitiviteit.

Talent verloren 
Nu lukt het vinden van zo’n passende omgeving regelmatig niet, waardoor neurodivergente jongeren vaak een laag zelfbeeld ontwikkelen. Met als gevolg dat veel talent verloren gaat. En dat is nou precies waar het probleem zit. “Terwijl de Brainportregio schreeuwt om nieuw talent, vinden te veel afgestudeerden geen werk dat recht doet aan hun opleiding”, zeggen Manon Krabbenborg en Marlou Heskes.

De twee programmaleiders zijn het project samen gestart vanuit een idee dat ze bij Fontys Career Jumpstart hebben ontwikkeld. “Career Jumpstart is een loopbaancentrum voor jongeren met een ondersteuningsbehoefte. Wij helpen hen bijvoorbeeld solliciteren en begeleiden hen in de beginperiode van hun carrière na het behalen van hun diploma”, vertelt Krabbenborg. “Tijdens dat proces zien we heel vaak dat neurodivergente studenten een laag zelfbeeld en weinig zelfkennis hebben, waardoor de transitie naar de arbeidsmarkt erg ingewikkeld wordt. WAVE moet daarbij helpen.”

Geld nodig
Bij Fontys heeft zo’n 30 procent van alle studenten neurodivergentie. De doelgroep is dus best groot, maar toch wordt er nu nog te weinig mee gedaan. “Dat komt omdat het een complex probleem is. Als het allemaal makkelijk was geweest, was een initiatief als WAVE er allang geweest.”  Bovendien was er natuurlijk ook geld nodig. 

“En dat krijgen we nu met twee verschillende beurzen en subsidies; eentje van ASML en eentje van het Comeniusprogramma. ASML was razend enthousiast over ons idee omdat het een van hun speerpunten is om iets met neurodivergentie te doen. Ze werken daar al langer samen met neurodivergente collega’s aan manieren om hun talenten beter tot hun recht te laten komen. Deze collega’s denken ook weer mee met WAVE.”

Woensdag vond de kick-off van WAVE plaats, nu kan het project officieel van start. Niet alleen studenten en docenten van Fontys worden erbij betrokken, ook leerlingen, studenten en docenten van andere scholen, plus mensen uit het werkveld. De focus ligt in eerste instantie voornamelijk op de Brainportregio, maar het streven is om uiteindelijk ook de rest van Nederland erbij te betrekken.

Awareness creëren
“We willen leeractiviteiten ontwikkelen die zorgen voor meer zelf- en loopbaan competentieontwikkeling bij leerlingen en studenten, zodat zij een betere stap naar de arbeidsmarkt kunnen maken. Maar daar hoort ook bij dat we meer awareness moeten creëren bij docenten en het werkveld door hen kennis bij te brengen over neurodivergentie. Veel werkgevers hebben nu nog koudwatervrees voor iemand die ‘anders’ is. Een groot deel van alle werkgevers zegt iemand met een psychische kwetsbaarheid niet aan te willen nemen omdat ze daar niet op voorbereid zijn.”

Oftewel: ze weten er te weinig van. “Daar is WAVE voor; wij willen die werkgevers helpen om dat andere type brein beter te leren begrijpen, maar ook om de angst weg te nemen bij docenten. En dat gaan we doen door met hulp van onder andere ervaringsdeskundigheid. Een team van design thinkers gaat één keer per twee weken aan de slag met de ontwikkeling van leeractiviteiten. Een groep frisse denkers komt vier keer per jaar bijeen om kritisch mee te denken en de design thinkers van feedback te voorzien..”

Uiteindelijk komen daar verschillende leeractiviteiten uit, waarvan nog niet bekend is hoe die eruit gaan zien. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan een festival, training of misschien zelfs een podcast. “Maar dat moeten we nog zien”, aldus de projectleiders. “Het doel is in ieder geval om het mooie en unieke brein van neurodivergente jongeren tot bloei te brengen.”

Het team achter WAVE

Bron: bron.fontys.nl