Studenten Fontys ICT en Politie Rotterdam bundelen krachten in strijd tegen online misbruik

Fontys ICT
In de huidige digitale samenleving is het voor de Politie Rotterdam van belang om niet stil te blijven staan. De behoefte aan innovatie binnen verschillende afdelingen van de organisatie leverde een mooi partnership met Fontys ICT op. Hiervoor werd onlangs het convenant ondertekend. Binnen dit partnership werken bevlogen studenten en docenten samen aan projecten met een maatschappelijke impact. Één van deze projecten, met de afdeling Zeden, biedt een breed scala aan ondersteuning voor opsporingswerkzaamheden.

Het project is opgezet met de afdeling Zeden binnen de Politie Rotterdam. Leon van Bokhorst, docent onderzoeker bij Fontys ICT, vertelt: “Zo’n twee jaar geleden kwam ik in contact met de politie via een minor bij onze Open Learning opleiding. Wij zoeken namelijk altijd bedrijven die opdrachten en stages aan onze studenten willen aanbieden. Dit resulteerde uiteindelijk in een onderzoeksvraag waarmee onze studenten aan de slag zijn gegaan. Dat we hier nu al twee jaar aan werken geeft aan hoe ontzettend belangrijk en actueel de vraag is. Het brengt een bepaalde zwaarte met zich mee en studenten voelen dit ook. Het is betekenisvol werk waar we allemaal ontzettend trots op zijn.”

Leo, operationeel expert en leidinggevende van het digitale team binnen de afdeling Zeden van de Politie Rotterdam, vult aan: “Binnen de politie proberen wij onszelf contant te verbeteren en te blijven innoveren. In dit geval helpen de studenten van Fontys ICT ons bij het maken en ontwikkelen van tools die wij bij de afdeling Zeden kunnen gebruiken. Deze tool zetten wij in voor het identificeren en opsporen van verdachten van online misbruik en de slachtoffers daarvan op verschillende online platforms. Dankzij de resultaten van dit project kunnen wij met ons team blijven professionaliseren.” 

Leo vervolgt: “Dit project is een langlopend project zonder vooraf vastgestelde einddatum. Hierdoor kunnen wij volop experimenteren met generatieve AI. Dat we aan zo’n impactvol project mogen werken maakt me dankbaar en dienstbaar.”

Digitaal bewijs
Die dankbaarheid voelt digitaal zedenrechercheur en Open Source Intelligence (OSINT) specialist Iris ook: “We zijn ontzettend blij met de samenwerking. Tegenwoordig is er bijna geen zedenzaak meer zonder digitaal contact. Het is daarom van belang dat we zoveel mogelijk digitaal bewijs kunnen vervaardigen. We hopen door middel van dit soort projecten sneller en effectiever de identiteit van de verdachte te kunnen achterhalen en strafbare feiten op te sporen.”

De samenwerking tussen het werkveld en studenten is van wezenlijk belang. Er ontstaat een echte win-win situatie waarbij beide partijen veel van elkaar leren. Domein-technische kennis wordt uitgewisseld en ook op het vlak van communicatie met het werkveld kunnen studenten veel leren. Zo ontstond er een wisselwerking over het proces, de inrichting en de techniek. Het project moest flexibel zijn en ontvankelijk voor innovatie. 

Iris: “We leerden bijvoorbeeld dat geen resultaat óók een resultaat is. Dankzij de proactieve samenwerking kunnen wij ons blijven voorbereiden op de toekomst. De wereld is namelijk altijd in beweging.”

Uitdagend voor studenten
Larissa, digitaal specialist bij de afdeling Zeden van de Politie Rotterdam, beaamt dit: “De ontwikkelde tool heeft direct impact op ons dagelijks werk. De tool maakt het gemakkelijker en het biedt de specialisten van ons team weer extra kennis.” Collega Savannah, OSINT specialist, voegt toe: “Ons werk is ontzettend belangrijk, wat het voor studenten uitdagend maar ook moeilijk maakt. Het werk mag niet stil komen te staan. Dankzij deze samenwerking kunnen de specialisten binnen ons team een extra verdiepingsslag aanbrengen: deze frisse blik zorgt voor nieuwe inzichten. Daar zijn we ontzettend blij mee.”

Ook Sandra Verhoeven, partner coördinator bij Fontys ICT, is trots op de samenwerking: “We willen graag een bijdrage leveren aan de maatschappij. Dit doen we samen met studenten, docenten, onderzoekers maar ook met het werkveld. Het project is dan ook een fantastisch voorbeeld waarbij we én van elkaar leren én direct een bijdrage leveren aan de maatschappij. We zijn trots dat we de Politie Rotterdam tot onze partner hebben mogen benoemen.” Leo vult aan: “Binnen de politie zijn er vele mogelijkheden op het gebied van IT. Dit gaat verder dan alleen ons team. Het thema Cyber Security speelt ook volop binnen onze organisatie. Dankzij ons partnership kunnen wij samen met aanstormend IT-talent aan de toekomst van ons werkveld werken.”

Bron: fontys.nl