Collega Evert gaat viraal met zijn eigen GIF'jes

Fontys ICT
Miljoenen mensen zien hem dagelijks voorbijkomen in de digitale wereld. Hij verschijnt in story’s, foto’s en filmpjes op zowel Instagram als TikTok. ICT-docent Evert van de Grift gaat viral met zijn eigen GIF’jes.

Evert van de Grift staat al acht jaar voor de klas bij Fontys. Dat doet hij vier dagen per week. De overige tijd is hij kwijt aan zijn andere werk als filmproducent. Van F*ck De Liefde tot Fashion Chicks en van Patser tot Afblijven: Van de Grift werkte er allemaal aan mee. Momenteel is hij bezig met twee nieuwe films.

Experimenteren
Maar die projecten zijn niet de reden waarom Bron hem wil spreken. We bellen hem vanwege de viraal gaande GIF’jes, waarmee hij miljoenen mensen bereikt. Zijn meest populaire exemplaar is ruim 204 miljoen keer bekeken door mensen van over de hele wereld. Een uit de hand gelopen experimentje, noemt de docent het. 

De GIF’jes zijn ontstaan tijdens de productie van de film Just Say Yes. “Voor de promotie van dat project wilden we GIF’jes maken. Maar omdat dat het duur zou zijn om daar een speciaal bureau voor in te schakelen, besloot ik het zelf te proberen. Ik gaf nota bene les in socialmediamarketing. Dit moest ik toch ook zelf kunnen?”

Om te oefenen gebruikte Van de Grift de green screen-studio van Fontys ICT in Eindhoven. Hij installeerde een camera en ging voor het scherm staan. “Ik bedacht verschillende situaties die je zou kunnen gebruiken voor een GIF’je. Hand opsteken, duimpje opsteken, biertje drinken, dat soort dingen. Ik maakte er korte fragmenten van, die ik later omvormde tot GIF’jes.”

Influencers
De GIF’jes werden door Van de Grift op Instagram gezet en gaan sindsdien viraal. “Ik zag mezelf ineens regelmatig voorbijkomen op story’s en bij foto’s. Op een gegeven moment kreeg ik zelfs screenshots van mensen die een of andere influencer volgden die ook een GIF’je van me had gebruikt. Zelfs gigantisch grote vloggers uit Amerika met miljoenen volgers hebben ze gedeeld. Idem dito voor een oud-keeper van Feyenoord.” 

Het meest populaire exemplaar van Van de Grift heeft ruim 204 miljoen views (and countings). Twee andere GIF’jes werden 3 tot 7 miljoen keer bekeken. “Dat is natuurlijk lachen, maar het is wel zuur dat je er niks voor krijgt. Al verdiende ik één cent per view, dan had ik nu een paar miljoen euro.”

Studenten
De virale GIF’jes van Van de Grift zijn inmiddels een paar jaar oud. Hij heeft geen nieuwe, eigen exemplaren meer gemaakt, maar dat wil hij misschien wel weer gaan doen. “Als ik er iets aan zou kunnen verdienen, had ik het allang gedaan. Dan was ik slapend rijk geworden. Maar dat is helaas niet het geval. Toch wil ik het nog niet helemaal afschrijven. Ik vind het bijvoorbeeld ook heel leuk om studenten te leren hoe ze GIF’jes kunnen maken.”

Bron: bron.fontys.nl

Tags: In de Media