Van traditioneel klaslokaal naar Open ICT Lab
Leg eens uit…wat is precies een OIL?
Een OIL is een leeromgeving die ruimte biedt aan 150 studenten in Eindhoven en 120 in Tilburg. Deze leeromgeving is bedoeld om activiteitgericht te leren, dus niet alleen leren uit instructie door een docent die voor de klas staat. Het is ook bedoeld voor groepswerk, een gesprek te voeren met je SLB’er, het volgen van een gastcollege…en natuurlijk ook om af en toe te chillen. Een leeromgeving dus waarbij diverse soorten activiteiten worden ondergebracht. Van werkplekken tot concentratieplekken, alles wordt gecombineerd in een ruimte. Zeer multifunctioneel dus.
Waarom is er gekozen voor een OIL?
Nu zitten de studenten in een eigen klaslokaal, maar dit was niet optimaal. Zo was er een grote behoefte aan ruimtes waar je ook rustig kunt werken of voor het groepswerk. Daarnaast sluit de OIL ook meer aan op de didactiek die we voor ons zien bij FHICT: meer vraag gestuurd leren. Met de komst van de OIL brengen we ook een stukje kleinschaligheid in ons grote instituut terug. Hierdoor creëren we meer een community-gevoel.
Kun je eens beschrijven hoe dan de gemiddelde dag voor een student eruitziet in de OIL? En voor een docent?
Een student zit vijf dagen in de week in de OIL. In principe worden alle onderwijsactiviteiten in de OIL verzorgd (met uitzondering van specifieke lab-activiteiten en bijv. excursies etc.) Een student is hierbij vrij om te gaan zitten waar hij of zij wil. Soms zal de student behoefte hebben aan rust. Je kunt dan terecht bij een van de concentratieplekken. Soms heeft de student behoefte om met een projectgroep samen te werken. Daar zijn ook voldoende plekken voor. Kortom: voor ieder wat wils. Voor de docenten is het ook een nieuwe uitdaging. Zij zullen in groepen van zes een dagdeel het onderwijs verzorgen. Zij geven instructie, voeren gesprekken of zijn zelf aan het werk in de OIL. Voor de docenten is de OIL namelijk ook hun werkplek. Zo wordt de verbinding tussen de student en de docent nog kleiner.
Er is zowel een OIL in Eindhoven als Tilburg, zijn deze hetzelfde?
De OIL in Tilburg is niet gelijk aan die van Eindhoven. In Eindhoven is de OIL echt opgezet als een soort van experiment samen met huisvestiging. De afgelopen 1,5 jaar hebben we een traject doorlopen en daar kwam toen dit concept uit. Dit alles met het oog op de nieuwbouw (september 2020 voor Eindhoven, 2019 voor Tilburg). We kunnen dan goed bekijken wat er wel of wat er niet werkt. Op die manier kunnen we straks de nieuwbouw precies inrichten op de behoefte van de student en de docent. Er zullen dan ca. vijftien OIL’s komen en die zullen ook allemaal niet identiek zijn aan elkaar. Hierdoor heeft de OIL in Eindhoven net wat meer nieuwe snufjes. In Tilburg is de insteek meer gericht op de groei van het instituut en het tekort aan lokalen. Met betrokken docenten is besproken wat past bij de doelgroep. Zo is er uiteindelijk in Tilburg gekozen voor een paar afsluitbare ruimtes voor groepswerk en in Eindhoven voor spreekkamers.
Hoe zorg je ervoor dat je in de behoefte kan voorzien van zowel de docent als de student?
Er zullen dingen niet altijd even soepel lopen, maar we zitten er bovenop. Iedere week zullen we evalueren met de docenten en de studenten hoe het loopt. Zo kunnen we ieder half jaar de leeromgeving bijstellen en indien nodig uiteraard ook tussendoor. De OIL is een hele flexibele ruimte, waardoor je snel en direct aanpassingen kunt doorvoeren. Daarnaast wordt ook de bezetting goed in de gaten gehouden en de manier hoe de ruimte gebruikt wordt.
Mag iedereen gebruik maken van de OIL?
De OIL zal worden gekoppeld aan een bepaald semester of semesters. Zo zal in Eindhoven semester 2 van ICT & Software de OIL gaan gebruiken vanaf 28 augustus 2017. Later zal dit worden aangevuld met enkele specialisatie minoren. In Tilburg zijn semester 2 en 3 van diverse profielen de eerste studenten die gebruik gaan maken van de OIL. Vervolgens wisselt dit weer met andere profielen/semesters in de loop van het studiejaar.
Wanneer is de OIL een succes?
Als studenten beter worden gefaciliteerd, ze zich prettig voelen en iedereen kan leren op de wijze die het beste bij de persoon past. Docenten zouden moeten herkennen dat we ook sterker onze didactiek kunnen toepassen.
Extra toelichting:
Vanaf 28 augustus 2017 is er ook een nieuwe, tijdelijk locatie bij een van onze Partners in Education in Eindhoven: ISAAC. Deze locatie biedt ruimte aan 250 studenten. Van ma t/m woe zal semester 3 van ICT & Software hier gebruik van maken en do t/m vrij Cyber Security (aangevuld met studenten van de minor ADS en Data Driven Business Lab). Ook deze ruimte is gedeeltelijk gebaseerd op de uitgangspunten van een OIL.
Meer informatie: lees het artikel van het Eindhovens Dagblad hier.