Kijkje in de keuken: Fontys InnovationLab, de broedplaats voor nieuwe perspectieven

Fontys ICT

HBO-i event Kijkje in de keuken bezoekt Fontys InnovationLab

Op donderdag 22 juni was er weer een Kijkje in de Keuken, georganiseerd door het HBO-i, een samenwerking van alle HBO-ICT opleidingen in Nederland. Dit week een bezoek aan het Fontys InnovationLab, waar de deelnemers aan diverse workshops deelnemen, veel inspiratie op doen en later op de dag ook het event Innovations Insight bezoeken. Hieronder hun verslag over dit inspirerend bezoek.

Kwam het door het diverse programma, door de inspirerende voorbeelden of door de uitnodigende sfeer? Feit is dat deze editie van het Kijkje in de Keuken getypeerd werd door kruisbestuiving. Docenten, lectoren, praktijkbegeleiders, directeuren en opleidingsmanagers vanuit tien verschillende hogescholen én het werkveld, iedereen vond elkaar in Eindhoven en kwam samen tot nieuwe perspectieven. Voor een rondetafelsessie op het Docenten Event van 6 oktober bijvoorbeeld, of voor nieuwe ideeën rondom de ICT Research Methods. Ook AI in ons onderwijs werd vanuit diverse perspectieven van invulling voorzien op Strijp-TQ.

Brug

Fontys ICT weet deze brug tussen onderwijs en de praktijk al jaren te versterken. Dit werd eens te meer duidelijk tijdens het Kijkje in de Keuken, de dag voor kennisdeling, waarbij ict-docenten de kans kregen om de samenwerking tussen studenten en het werkveld van dichtbij te ervaren. Deze dag diende als een waardevol platform voor het delen van expertise en inzichten, en bood leermogelijkheden voor zowel docenten als studenten.

Innovatie en vernieuwing

De dag voor kennisdeling begon met een welkomstwoord van Frens Vonken, directeur FHICT, en Suzanne van Kuijk, programmamanager bij FHICT. Samen benadrukten ze het cruciale belang en de eindeloze mogelijkheden van een hechte samenwerking tussen onderwijs en praktijk. De lucht was doordrongen van een sfeer van innovatie en vernieuwing, want dat was het centrale thema van de dag.

Boeiende workshops

Gedurende de workshops werden er innovatieve projecten gedeeld, evenals inzichten over vruchtbare partnerschappen met het werkveld. Er werd gepassioneerd gesproken over vooruitstrevende ondersteuning voor studenten die een helpende hand nodig hebben, het creëren van gepersonaliseerde leerpaden en de impactvolle innovatie die onze maatschappij kan transformeren. De workshops waren zo boeiend dat ze soms uitliepen, omdat de deelnemers zoveel intrigerende vragen hadden, inspiratie is zeker opgedaan tijdens dit onderdeel.

Kruisbestuiving

Tijdens de netwerklunch en de studentenexpo Innovation Insight kwamen alle partijen samen en ontaardde de opgedane inspiratie in kruisbestuiving die dus op meerdere manieren dwarsverbanden legde. Tussen de verschillende hogescholen, verschillende partijen en verschillende verantwoordelijkheden. Met hele concrete vervolgacties, dat is het nog het mooiste. Laten we dit samen 6 oktober in Utrecht tijdens het Docenten Event een mooi vervolg geven, ingegeven door de broedplaats die het Innovation Lab in Eindhoven dus is.

Lees hier het originele artikel.