E-Lab GGzE

Fontys ICT

Interessante stageopdracht leidt tot uitdagende baan in het E-Lab GGzE

Interessante stageopdracht Lisanne van der Schalie @FontysICT leidt tot uitdagende baan E- lab #GGZE @FontysEGT

Deze tweet had gelijk onze aandacht. Een student van Fontys Hogeschool ICT met een interessante stageopdracht en nu een uitdagende baan in het E-Lab bij de GGzE (Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven)? Daar wilden wij meer over weten! Ook alumnus Roy Derks was bij dit project betrokken. Reden dus om deze alumni het hemd van het lijf te vragen over hun stageopdracht en baan bij de GGzE.

Lisanne van der Schalie (22 jaar) woont in Eindhoven. Ze is nu bijna een half jaar geleden afgestudeerd als ICT & Software Engineer. "Ik houd van creatief bezig zijn en ook daadwerkelijk iets in de praktijk doen." Roy Derks (24 jaar) woont in Diessen en is ook afgestuurd als ICT & Software Engineer. Beiden hebben ze hun afstudeerstage gelopen bij de GGzE. Met succes. Zowel Roy als Lisanne werken nu in het E-Lab.

"Tijdens mijn afstudeerstage heb ik een soort van App Store ontwikkeld voor de GGzE: de Toolbox. In deze Toolbox komen alle applicaties te staan die we zelf hebben ontwikkeld, maar er staan ook apps in die uit de App Store komen. Op deze manier hebben zowel cliënten als behandelaren een goed overzicht welke apps ze kunnen gebruiken voor behandelingen. Daarnaast kunnen personen als expert worden aangegeven. Behandelaren kunnen contact opnemen met deze expert om zo meer informatie te vragen over de applicatie. Bijvoorbeeld om te vragen hoe de app werkt, of hoe deze gebruikt kan worden tijdens de behandeling", aldus Lisanne. "Mijn vorige stage heb ik ook gelopen bij GGzE en dat is toen erg goed bevallen. Ik heb toen een kinect oplossing bedacht voor kind en jeugd. Alles in co-creatie met behandelaren. Kinderen kunnen hun houding oefenen en krijgen feedback van de computer hoe ze beter kunnen staan bijvoorbeeld. Dit is veel minder confronterend voor de kinderen en daarnaast ook gewoon leuker door de interactie".

Mensen helpen spreekt mij aan

"Iets maken waarmee ik mensen daadwerkelijk kan helpen spreekt mij enorm aan, niet het maken van een spelletje voor op de WC", aldus Roy. "Ik heb een app ontwikkeld waarbij mensen die zijn opgenomen in een psychiatrisch centrum zelf kunnen zien met welke relaties ze in aanraking zijn gekomen. Het geeft dus een bepaalde inzicht. Misschien moet ik met Pietje minder omgaan om minder drugs te gebruiken bijvoorbeeld. Hierdoor kan een cliënt meer de regie nemen over zijn eigen behandeling. Je maakt de app samen met de behandelaars, het is niet commercieel gericht. Veel contact met de patiënten, je voegt echt iets toe. Een top combinatie van ICT en zorg!".

Uitdagende baan in E-lab

"We werken nu beiden in het E-lab, een innovatieve afdeling van het GGzE. Behandelaren komen er vaak naartoe en overleggen daar hoe het eruit moet zien. Wij zijn daar vaak bij om te kijken hoe we het kunnen vertalen naar de technische kant". Roy en Lisanne komen ook veel in contact met andere GGZ instanties in het E-lab.

Stage lopen bij GGzE

"Stage lopen is in het begin spannend," vertelt Lisanne. "Het is wel heel leuk, een idee wordt echt in de praktijk gebruikt, waardoor je dus extra gemotiveerd bent om het zo goed mogelijk op te leveren.". "Ik vond de stage ook erg leuk, maar de scriptie schrijven minder. Voor mij was het meer werken bij de GGzE en dan in de avonduurtjes nog werken aan mijn scriptie", aldus Roy. "Stage lopen bij GGzE is een echte aanrader. Ze sturen je aan op je persoonlijke ontwikkeling, je mag naar congressen en moet presenteren. Je moet wel sterk zijn in programmeren en op je eigen benen kunnen staan. Het is een fijne werkomgeving en je leert ook veel van de andere stagiaires".

Op de vraag of Roy en Lisanne nog een laatste tip hebben voor afstudeerders: "Kom bij het E-lab kijken!". Daarnaast vult Roy aan: "Begin op tijd aan je scriptie, je hebt veel vrijheid dus je moet zelf structuur maken in je eigen chaos."

En dat is Roy en Lisanne zeer goed gelukt: Lisanne is (cum laude) afgestudeerd met een 8 en Roy met een 9. Trots op onze alumni!

Tags: Education